CoEbreLab acull la primera cursa de drons de les Terres de l’Ebre puntuable per a la Lliga Catalana de Drons

La cursa ebrenca, oberta a tots els públics, també el familiar, és una competició puntuable per a la Lliga Catalana de Drons d’aquest 2023, en la qual participen 24 pilots d’arreu del país, tots federats a la Federació Aèria Catalana (FAC). A més del suport del Consell Comarcal, l’organització compta amb el suport de l’Ajuntament de Móra la Nova.

Es tracta de la tercera de les set curses de drons de la Lligueta de drons, després de les cites celebrades a l’abril a Girona i al maig a Mont-roig del Camp, totes dues a l’aire lliure, en clubs d’aeromodelisme. En el cas de la prova ebrenca, la cursa és indoor: tindrà lloc dins la nau del CoEbreLab, que en ser un espai diàfan de 2.000 metres quadrats, equipat amb la darrera tecnologia, fa que aquest sigui un circuit “excepcional” per als pilots de la Lligueta, considera el seu portaveu, Josep de la Fuente, qui destaca que la nau del Molló “compleix totes les mesures de seguretat i espai per una cursa de drons, està molt ben equipada”. Les instal·lacions del polígon del Molló estan preparades per acollir molt públic i hi ha bon aparcament al polígon industrial”, afegeix el dinamitzador del CoEbreLab, Albert Pujol.

Les curses de drons són una disciplina de l’aeromodelisme relativament nova, es va iniciar fa encara no una dècada a França i als EEUU i s’ha anat estenent arreu del món. De fet, gràcies a l’avenç de la tecnologia, l’aeromodelisme està experimentant un canvi vertiginós els darrers anys i es practica amb unes ulleres que permeten al pilot veure el mateix que l’aeronau, com si l’estigués pilotant dins d’aquesta, a través d’una càmera. És el que es coneix com el fenomen FPV (First Person View, Vista en Primera Persona en anglès).

Les competicions són “molt espectaculars. Es tracta de ser el pilot més ràpid en un circuit ple d’obstacles que requereix control i rapidesa. Els drons que participen a la Lliga Catalana són de construcció pròpia, poden agafar velocitats de 180km/h i acceleren de 0 a 200 km/h en menys d’un segon”, explica de la Fuente.

De fet, el circuit que dissenyat a l’interior de la nau comarcal del Molló consta de 6 portes (una aprofitant els obstacles de l’interior de la nau) i 9 banderes. És un traçat no gaire complicat amb zones molt ràpides i zones molt tècniques, on la dificultat rau a anar el més ràpid possible en un espai tancat, on qualsevol error et deixa fora de la competició. Hi participaran 24 pilots, que competiran en sèries de quatre drons per fer la millor traçada en el menor temps possible. Es donaran un total de 6 voltes al traçat, recorrent aproximadament un quilòmetre i mig.

Els entrenaments del matí són a porta tancada, però a partir de les 4 de la tarda el públic que s’apropi a la nau del Molló a veure la cursa podrà gaudir de l’espectacle, pensat per a totes les edats, ja que s’habilitarà un espai protegit amb una xarxa de seguretat de drons. La sala polivalent del CoEbreLab serà la zona dels pilots, el box on els pilots configuraran el seu dron.

“Aquest és un esport en auge, com la mateixa tecnologia, poc conegut encara i en el qual intervenen l’electrònica, la mecànica, el software per configurar el traçat, reparar o ajustar els drons…”, diu el portaveu de la Lligueta, que coincideix amb el dinamitzador del CoEbreLab en l’oportunitat que representa aquesta col·laboració per “intercanviar i compartir coneixement i tecnologia, i poder-ho fer també amb els centres educatius on es formaran els futurs pilots de dron”, ja “no només com a activitat d’oci, sinó també per la seva aplicació i perspectives de creixement futur en el món empresarial i en l’administració pública”, afegeix Pujol.

De fet, aquesta iniciativa de la Lliga Catalana és el “tret de sortida” per visualitzar l’estratègia CoEbreLab Dron en la qual es ve treballant per consolidar la nau comarcal del Molló com a espai de recerca i innovació tecnològica i digital al sud del país, com ja s’està fent amb l’estratègia 5G Rural, i també de la mà de la fundació I2Cat, soci tecnològic del Consell Comarcal. Una estratègia al voltant del món del dron que contempla els tres àmbits on aquesta tecnologia penetrarà en força els pròxims anys, a més d’impulsar una línia de talent i formació. Ho diu el vicepresident primer del Consell Comarcal i conseller de l’àrea TIC en funcions, Jesús Álvarez: “La nau del Molló permet crear nous projectes i noves sortides professionals per desenvolupar tecnologies innovadores, ja no sol al voltant del 5G, també amb altres sectors emergents i ser, així, un pol d’atracció per empreses que impulsaran la Ribera d’Ebre”.

Anterior
Localitzen al delta de l’Ebre el primer niu de tortugues careta de la temporada de la costa catalana
Següent
La fira Mestràlia celebra els seus 15 anys de vida